Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

"Ενδελεχή κι απόκρυφα". Κριτική της Βιβής Τσαμπακάλου



"Κοιτάζω γύρω μου
Σιωπή
Μοναχικές σκιές βαδίζουν πάνω κάτω
Πνίγομαι
Σφίγγω τις γροθιές μου
Χτυπάω
Αδύνατον να πέσουν τα τείχη, είναι γερά χτισμένα
Ακόμα μια προσπάθεια
Ανώφελη
Το χέρι μου ματώνει
Το κορμί μου ολάκερο ματώνει
Ματώνει κι η ψυχή μου"

Αυτός είναι ο Τάκης Τσαντήλας, ο συμπολίτης μας, με κύρια ενασχόλησή του, "τη συγκομιδή και τη μελέτη διαφόρων απο-ρημάτων" όπως ο ίδιος τουλάχιστον αυτοπεριγράφεται και ο δημιουργός της ποιητικής συλλογής με τίτλο "Ενδελεχή κι απόκρυφα ατοπήματα".
Διαβάζοντας τα ποιήματά του καταφέρνεις και ξεφεύγεις για λίγο από τους ανελέητους ρυθμούς της πραγματικότητας.
Ερωτικοί, παθιασμένοι, συναισθηματικοί, βαθιά ανθρώπινοι οι στίχοι του αγγίζουν τις αισθήσεις και πυρπολούν τη φαντασία του αναγνώστη, παρασύροντας τον σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων και των εμπειριών του.
Σε αναπολήσεις κάθε χαμένης και κερδισμένης αγάπης, σε όνειρα καλά κρυμμένα, σε σκέψεις και επιθυμίες που οι περισσότεροι δειλιάζουν να αρθρώσουν, με σαφή και δυνατό λόγο, σε ελπίδες αληθινών σκέψεων.
Ο ίδιος ο ποιητής μας εξομολογείται:
"Ενδελεχή κι απόκρυφα λοιπόν στην επιφάνεια πρωταρχικά για λίγους φίλους που πιστεύω πως εκτιμούν όχι την αυθεντία αλλά την αυθεντικότητα των όσων καταθέτω στο ανελέητο φως της αξιολόγησης και της κριτικής.
Ενδελεχή κι απόκρυφα και ατοπήματα προπάντων, κατ’ εξακολούθηση.
Κατάθεση ψυχής και αυτομόληση λόγου.
Δεν διεκδικώ δάφνες λογο-τεχνικές, συγγραφικές κλπ. Έχοντας πιστεύω αξιόλογο το "γνώθι" απόψεις καταθέτων ενδοσκοπικές και συναισθήματα πολλά και ποικιλότροπα εκθέτω, προσδοκώντας να κολυμπήσω αξιοπρεπώς στην απέραντη κίνηση του ωκεανού της αν-εφήμερης γνώσης.
Γιατί - επί της ουσίας - πιστεύω ότι, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι και στεγανοποιημένοι, αλλά να ρισκάρουμε απέναντι σε καιρούς αιμοβόρους έχοντας πάντα τις φλέβες μας ανοιχτές και στιλπνές τις αισθήσεις μας.
Για να ξανα-φέρουμε στο πρόσκληνιο την φαντασία και την ποίηση".

Αυτός είναι ο Τάκης Τσαντήλας και συναρπαστικός όταν γράφει:
"Μια ηλιαχτίδα μέρες τώρα
- κι είναι χειμώνας για καλά -
επίμονα και λάγνα με φλερτάρει".



Βιβή Τσαμπακάλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Λαμιακός τύπος" στις 17/02/2006